Thursday, January 16, 2014

How to change from Postpaid Celcom to Prepaid Celcom

Assalamualaikum
Salam Jumaat yang penuh barakah,alhamdulillah harini num. celcom ku telah bertukar ke prepaid.yay!
Actually aku berhajat untuk menukar line Celcom (postpaid)  kepada prepaid tetapi masih mengekalkan number yang sama,sayang number ni dah berkurun lama pakai :p
Kenapa tukar ke prepaid? ini kerana aku dah bosan bayar bulanan Rm50+ ratusan ringgit.Bila berbisnes ni mmg senang pakai line,tapi bertahun² aku pakai takde keistimewaan langsung...plus aku akan ke luar negara for 1+ yo..dari bayar bulan² tapi tak pakai,aku decide untuk tukar ke Prepaid

Cara untuk tukar postpaid ke prepaid mudah sebenarnya,cuma kita tak boleh direct tukar melalui Celcom

1. Pergi cawangan Celcom settle kan semua bil tertunggak,jgn ada baki langsung.Kalau boleh dapatkan resit sekali

2.Pergi mana² cawangan company lain,aku choose Digi.Pergi kaunter kata nak tukar from Celcom postpaid to Digi prepaid


3.Staff akan suruh isi borang,fotostat ic...then terus kita akan dapat simcard Digi (tanpa sebarang bayaran)

4.Jangan tukar dulu simcard,tunggu Digi bagi msg yang permohonan telah berjaya baru tukar (dalam tempoh 24 jam)

5.Bila dah activate simcard Digi,baru pergi ke cawangan Celcom untuk tukar Prepaid Digi ke Prepaid Celcom

yay,selesai

leceh kan,aku pun tak paham napela kena main² tukar camtu...kan senang kalau Celcom boleh buat terus.

Lepas ni kena rajin guna ayat top-up balik la nampaknya ^_^

5 comments:

  1. Jadi nombor awk sama dgn dlu kan ?
    Blh mengekalkan nombor lama ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye boleh mengekalkan number lama :-)

      Delete
  2. Sy dah abis byr tp digi ckp bill sy ada outstanding..dorg suh cek dgn celcom..bila sy pg cek mmg sume bil dah byr..tp knp still x lepas..aish pening kepala..ni dah kali kedua bt asyik ulang alik jer. Sy pun xpaham knp xleh tukar direct dr postpaid ke prepaid kat celcom ajer..aishh!

    ReplyDelete
  3. TUKARRR CELCOM POSTPAID KEPADA ALTEL PREPAID BOLEH TAK

    ReplyDelete