Friday, June 22, 2012

Death By Chocolate Cake

As salam
Harini aku nak share resepi choc cake.Sebelum ni dah pernah buat 2 kali..tapi disebabkan tak bergiat dgn blogging..aku malas nak ambil gambar.
Resepi kali ni aku tak tiru sebijik2 sebab ada bahan yang kurang.pakai apa sahaja bahan yang ada..
Thanks to mrs dayat from myresepi.
Ramai try resepi dia..mmg best!
Cuma dulu aku dah pernah buat layer ala² secret recipe..kali ni aku buat biasa2 je sebab malas ..kuikuikui



Ok,bahan² nya.
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila 
 utk ganache
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream 
resepi untuk layer aku ubah..aku just bubuh hirisan pisang & choc ganache ^^

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam 
  7.  
  8. **utk ganache**
  9. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  10. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  11. tambahkan golden syrup
  12. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk 


utk whipped cream(part ni aku skip ,just letak choc ganache & hirisan pisang sebab malas buat..tapi try la,mmg best bila dah ada 2 layer cream..nyumnyum
  1.  ..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  2. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  3. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti sejuk.simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit
 OK siap! Jom mkn sambil tgk Running Man ^^



Wednesday, June 20, 2012

Seoul,South Korea !!


 Assalamualaikum
Alhamdulillah,selesai sudah travel ku ke korea.bumi mata sepet..nyahaha..eh sepet ke..artis diorg byk je mata besar..

First day,
Aku sampai Incheon Airport around 5.30am...masa ni kat atas flight cerah gile.mana xcerah..49000 kaki flight ni naik..tapi bila nak turun bawah..awan dah jadi tebal...
Rupanya bila touch down,korea tgh hujan..sejuk sangat..aku ingatkan dah nak masuk musim panas,takdelah simpan jacket dlm hand luggage..sekali mak ai,sejuknya 16celcius..tahan je la sampai claim baggage.
Masa nak keluar ni,aku dan hubs main ikut je orang lain..org naik escalator kitoerg naik escalator,org turun kiteorg pun turun..sekali,ehh nape terus naik subway lak nih...takkan terus keluar dari airport..aku da cuak..kuikui,jakun sebab baru sampai...rupanya subway 'kecil' ni bawa kami ke seberang airport utk ke tempat kastam&claim baggage.

Alhamdulillah segala proses berjalan dgn cepat dan lancar..takut bawak makanan banyak,tapi takde org check pun apa yg kami bawa,just  lepas keluar..oh sonoknya.

Keluar je,kami terus cari mart yang jual t-money ,topup 20,000 won siap².sebab bas nak ke guesthouse cost us 10,000won per person.
Sambil tu sempat online & beli banana milk...sedappp sangat banana milk nih..walaupun penah beli kat kl,tp sebab botol original lagi comel..beli je buat tahan lapar

Selesai beli t money,kami terus gerak keluar,keluar je dah boleh nampak tempat menunggu bas..just perlu tahu  num bas berapa yg kita nak naik.
Aku duduk di Namsan Gueshouse yg sgt fofular di kalangan org malaysia..jadi kami kena naik bus 6015 utk sampai ke GH.

Perjalanan if tak jem dalam sejam.tp sebab pagi tu org nak kerja kot,perjalanan dalam sejam setengah..aku byk tido dalam bas..hubs je duk layan pemandangan luar.

Sampai2 kami terus melalui subway utk menyeberangi jalan..
Haa,.kat sinilah guesthouse kami.
Aku: hun,lajunye jalan .beratla beg nih!
Aku mendaki tangga subway dgn keadaan termengah²..laki bini bawak bagpack besar bagai nak rak..sakit pinggang aku.
Hubs: cepat,nak pegi toilet!
-_-

Sampai je guesthouse,takleh nak check in lagi,sebab waktu check in pukul 2pm..disebabkan hujan yg semakin lebat,kami lepak sebentar di coffee house betul2 berdepan dgn gh ni...
beg kami tglkan kat tepi pintu,insyaallah tade sape amek.
hubs lepaskan hajat ke toilet,aku lepak lyn wifi..laju wooo.
Dalam itinerary supposedly nak naik namsan tower,tp hujan, nak layan pemandangan confirm tak nampak...
Aku: alaa,hujan tak benti lagi ni..penat nak tunggu,jom jalan kat myeong dong
Hubs:ok,boleh je
Aku:ok,jom kita ikut arah ni(arah bertentangan dari myeongdong)
Hubs:nak buat apa ikut situ,sanalah..
Aku: dgn muka xpuas hati & yakin...bukan,sinilah..saya dah baca dlm internet..eceh
Hubs pun buka map...bukan,kat sini..jom kita pergi tgk.

Setelah jln dlm 5min,ooowh..malunya..ok,aku salah..kuikui
Namsan gh dgn myeongdong dekat sebenarnya..tp takdelah dekat sampai 3-4langkah sampai...rupanya kene menyeberang jalan baru nampak myeongdong.
Apa ada kat sini,mostly skin care..pastu byk kedai yg sama lak tuh
Nature republic....miisha....nature republic balik..miisha...ehh,nature republic lagik..bape byk daaa..tp mostly sini yg ada teenagers.pastu byk org jual barang & makanan ditepi jalan.

Dalam keadaan hujan sempatla kami cuci mata & tershopping skin care product. Kacching!!
Dah puas berjalan,kami singgah mart beli instant rice ,stok utk seminggu 
Sampai gh,dah boleh check in dah..yey!
1st: ticket cable car,2nd pic N seoul tower,3rd camnilah tempat cable car

Malam tu kami ke Namsan Tower
Kami decide ambil cable car,beli ticket return 8000won per entry..time kami naik just nice..antara nak senja dan kami turun waktu dah malam...cuma syg,sebab lepas hujan..kabus sgt tebal..tak berapa nampak sgt view dari atas.
Semua cerita korea yg bakal aku share nanti aku tulis sepanjang berada disana..so harini mcm aku mls sikit,jadi aku sajikan gambar2 sepanjang disana ya.enjoy:)



hubby in Teddy Bear Museum

dlm teddy bear museum dan pemandangan malam di luar N Seoul tower
 Harini tak jalan mana sangat,sebab penat & jet lag.Lepas jalan² area seoul tower,kami pun balik ke guesthouse.tutup buku day 1..esok seawal 5 pagi(waktu korea) 4 pagi(waktu malaysia)..kami dah bangun & bersiap² untuk ke Nami Island.Insyaallah aku akan cerita utk entry akan dtg ^^

Tuesday, June 19, 2012

Day 7 & Day 8


Assalam
Okay,kita sambung cerita.pagi ni kami takdelah gerak awal sangat..around 7am baru gerak..
Harini nak ke cottesloe beach.
Sebab awal lagi,kedai tak byk buka..better kita pegi tempat yg 24/7 buka...layan perasaan jap tepi pantai..
Ada mat salleh ni tegur..good morning,dia siap kata harini bukan the best time utk melihat cottesloe,sebab tak bape lawa katanya..mmg aku agree..sebab last time masa spring angin lebih kuat..burung seagull pun terbang tanpa menggunakan sayap..ilek je ikut angin...ombak pun besar,tp kalini keadaan lebih tenang dan banyak burung parrot

Selesai cuci mata,kami bergerak ke city utk tgk kilang perth mint.
Disebabkan budget semakin kurang,aku tak ikut tour guide dia.adalah disarankan ikut tour guide,sebab dah bayo baru leh masuk ke dalam lagi bangunan tuh..

Selesai snap gamba,kami gerak ke harbour town lak...harbour town ni mcm jpo malaysia lah..brg branded yg dikatakan boleh dpt murah...aku ni malas shopping brg branded,just cuci mata je.
Disini juga kami lunch Ispa Kebab..ok,ramai suka freo kebab..mmg tak dinafikan sedap..tp aku suka tekstur kulit ispa kebab..yumyum...owh rindunya si ispa.


Dah abes makan,kami gerak ke Perth Mosque utk menunaikan solat..tp hampa,sebab puas kami tanya org dlm masjid(semua lelaki)...dimana telekung..semua kata takde or taktau..so hubs je la solat...huhuhu.balik tu baru aku jamak dgn Asar..
tapikan yg dasyatnya..depan masjid ni club house okeh!siang2 sunyi,mlm kecoh dgn org clubbing..haiyooo


Hubs kata balik ni jamak takhir,sempat lagi...so dia ajak aku ke good sammy lagi..haihh,dah duk malaysia pun dia suka dgn bundle...tp good sammy ni berlambak sgt cawangan dia dan taklah bau bundle sangat..aku bagi hubs shopping jap..then baru lah kami pulang.
mcm² barang ada..dari brg dapur,baju,perabot..sume ada
pic num 1,antara brg good sammy aku beli..yg yardley tu baru lagi..tak berbuka pun..2nd pic pelbagai movie berbentuk tape besau...mlm tu lak last kami lepak area millpoint


Okay,kita sambung last day..huwaaa waa
Sedihnya bangun pagi ni nak tglkan bumi perth,nape ntah jatuh cinta dgn perth.maybe sebab tak gi korea lagi kot?( tapi setelah pegi Korea...tettt..hati masih nak ke perth...lalala)
Bangun pagi ni lepas sarap kami bergerak ke kings park,harini la baru rasa sejuk sikit..awan pun penuh..jadi takdela matahari direct sangat.tgk pemandangan city dari atas,mengimbau kenangan betul.


Destinasi seterusnya,university western australia,nape aku gi situ lagi nih? Hihi,sambil imbau kenangan ada la keje kami sikit,duk promote beehunt studio!hihi..selesai snap sana sini,kami pun beredar.
1st Fremantle prison 2nd seagull 3rd guesthouse kami

Last place that we are going to visit,of course la fremantle..hihi,my old time fav place,bangunan yg berseni,pelbagai gelagat org dan byk benda boleh tgk area fremantle.
Sekali lagi layan fish & chips without chips..kuikui
Sebab dah last day kan,mmg harini duk try makanan..lepaskan rindu puas2..pastu hubs nak layan ali baba kebab,tp dia ambil pida...pida/pide ni aku penah mkn masa study mmu dulu...biasa je rasa..tp kat ali baba ni sungguh sedap..roti dia lembut dan penuh dgn daging..ops,gamba pida takde,sebab layan sampai lupa..

Pastu aku ajak hubs jenjalan area berhampiran fremantle market.kat area bawah ada kedai yg comel²,hubs kata diorg ni penganut atheits..Kepercayaan yg tiada tuhan.sebelah kedai tu lak kedai gift yg sgt comel.ada byk perhiasan & kraftangan yg kecil² dalam kedai ni.tapi kami just windows shopping sahaja.

Balik tuh,jgn terperanjat ye...hubs nak gi good sammy lagi...mak ai!hahaha..tp apakan daya..biarlah,janji dia sonok kan:):)

Lepastu kami pegi cuci kereta.pergi dekat stesen minyak yg ada auto car wash..10dollar sekali masuk.if nak lap/vacum etc ada charge tambahan bermula dgn 5dollar ke atas.kami decide ambil basic 10dollar sahaja.

Balik,siap² packing.lepak kat rumah untuk kali terakhir...wuwuwu,sedihnya nak balik mesia dah.
Sebelum ni aku ada reason utk pulang malaysia,kulit cepat kering dan panas..tp kali ni alhamdulillah kulit bibir tak kering langsung,kulit muka kadang2 je kering sikit,tp tak sakit mcm dulu...so,skarang aku takde reason utk balik...huwaaa..cuma teringat timtam dirumah baru la sedap sikit hati nak pulang.

Btw,timtam aku siap beli pet feeder automatic,setiap 5jam makanan dia keluar sendiri..jiran aku pun suka kucing,selalu la dia tgk kan.

Itulah cerita sepanjang ku disana.Ikutkan ketika pergi first time lagi best sebenarnya,cuaca lagi elok..bunga pun merata²...
Adakah kami akan kembali ke sana? Insyaallah,jika dipermudahkanNya dan rezeki dipanjangkan.
Amin.

Friday, June 8, 2012

6.6.2012

As salam,
Lama tak update blog disebabkan kesibukan yang melampau..alhamdulillah harini dapat gak jenguk² sedikit.
Kerja yang menimbun menyebabkan aku nak balik kg pun tak sempat...if family aku senang nak melawat sebab area Kl je,cuma keluarga mentua selalu tanya bila nak pulang..akhirnya hari Rabu yang lepas tertunai lah hajat dihati nak pulang ke Teluk Intan.

Actually sebelum kami ke Korea,date dah dekat sangat dengan birthday mak mentua.tapi masa tu tak sempat nak balik,just wish di telefon sahaja...bila ada peluang nak balik ni,sempat juga la buat cupcake utk mak..buat yang simple² saja..resepi aku guna resepi rainbow cake haritu.

tak sempat nak amek gambar,snap dalam kereta je :p



Alang2 balik tu,semua souvenir dari Korea & Kuching aku bawak balik..bukan main seronok diorang..terutama kakak ipar & mak mentua..yelah,brg² korea ni kalau shopping mmg byk barang perempuan..brooch,gelang,baju..semua aku bawak balik..seronok tgk gelagat diorang.

Untuk anak buah aku,kami beli sepasang track suit .Track suit ni rupa dia ala² track suit Kim Joo Won pakai(cerita secret garden)...tapi mcm terbesar sikit la pulak..kuikui..haa,ni la rupa si kecik nih bila pakai

si kecik ni bukan main nakal ye,tgk la gigi depan tu semua dah hilang..haha
ni la kim joo won..kuikui
okay sampai sini sahaja dulu..insyaallah perth ada lagi satu je entry..lepas ni boleh sambung bab korea lak..yey

Day 6 in Perth

Continue..hihi

As salam...harini aktiviti ringan sahaja..
Bangun pagi pun x terus keluar rumah....sarap dulu roti & nutella cap squirrel...layan teh o panas...
Around 7.30am baru kami gerak ke Caversham....ticket masuk ke Caversham 22.++aud...mahal ye if convert duit mesia...tp tutup mata je sebab nk tgk jiran ku yg setahun x jumpa...kangaroooo! Hehe...aku prefer gi caversham dari zoo..sebab kat caversham ni kangaroo dia jinak.kita boleh belai2 dia..


entrance
Entry masuk rupanya dah naik harga 23aud
Buka pukul 9 am..tp kul 8.30 dah terpacak depan tu...uncle mat salleh yg boleh berbahasa melayu ni pun buka pintu pukul 8.40am...wah baiknya.
Siap cerita pie yg mereka jual ada tanda halal...siap kata for u puteri,princess..hahaha

Kali ni aku akan pastikan semua show yg terlepas haritu dpt tgk..mmg tak sia2 masuk lagi..yay,alhamdulillah dpt tgk farm show..
Tp sebelum start show,aku nak melawat budak2 nih..

tadaaa

Kami org first masuk kandang tuh pepagi.semua duk ikut dari belakang tunggu hulur makanan..sian lak tgk....geli pun ada..sampai duk pgg beg dgn seluar aku..hihi..

 baca syarat² sebelum masuk,tak suka org yg kejar² and pegang² ekor kangaroo..huhu




Dekat nak kul 10..aku dan hubs bergegas ke tempat show tadi.
Kat sini diorg tunjuk camne anjing diorg tolong kawal kambing biri2 masuk kandang..
Hubby lak kene pgl suruh try hayunkan air dlm baldi tanpa jatuhkan air dlm tuh..

Cara² Jack(anjing terlatih) menjaga kambing biri-biri

Sesi memotong bulu biri-biri pun ada gak.part plg comel bila budak2 dibagi botol susu,cara mat salleh tu ckp mcm suh diorang minum je.sekali berderet anak kambing dtg minum..comel sgt!

anak kambing minum susu
Selesai je show,kami boleh tgk mcmmana susu lembu di perah secara lebih dekat lagi..penuh nye la org berkerumun...

ada chinese ni try nak perah..sekali keluar air kencing lembu tu dari punggung mencurah2...mengalahkan air terjun aku tgk..lintang pukang sume lari..
Dah habis dia shi shi...kuar la najis...hahaha,berketul2...staff situ siap amek bekas lagi tadah..bertuah punya debra(nama lembu tuh)...
tapi aku tak letak la pic lembu tuh 'membuang'..kembang tekak nanti.

Then kami meneruskan destinasi utk bergambar dengan wombat..bukan wombat je dia bagi bergambar..ular,bobtail(mcm biawak),parrot,burung hantu,baby kangaroo pun ada.

depan kandang pig..eee

tgh tunggu show start

first time pegang ular..lembik² badannya

yg ni lak bobtail..rasanya spesis lizard..pun aku geli~

cantik kan?

burung hantu
if lapar,disinilah ada jual pie halal..sedap!


Puas ambil gambar,kami decide utk lunch..lunch apa lagi..fish and chips cicerellos lah..hehe
Tp cepat muak dan kenyang fries dia..aku dan hubs decide beli 1 set fish & 1 set fish& chips ..alhamdulillah,kenyang.

tujuan aku letak botol air ni dekat sebelah,sebab nak tunjukkan betapa besarnya portion fish & chips ni



Sempat la kami shopping ringan2 kat sini sambil cuci mata.disebabkan eshed tak bukak,kita gi kedai anak Aussin ye..kuikui...yg ni bukak hari-hari..nama kedai ni Freo Souvenir...tak susah cari sebenarnya.Insyaallah pusing fremantle tu jumpa la...kedai dia berdekatan dengan post office.Harga lebih kurang je,kalau rajin mimta discount...bolehla dia bagi sikit2...haritu kami beli 3 flower seed,dpt murah sikit..siap dpt pelekat free.
Sempat gak anta poskad ke umah sendiri and family..saje nak dpt cop setem buat kenangan..:p


Balik je rumah...solat siap2...keluar balik sebb malam nak dinner dengan  client ku yg pernah shoot disini dulu.kali ni aku just kuar dengan hubs,sebab ada hamba Allah tanak kuar  nak tgk tv...'kata client aku,dtg jauh tgk tv?rugi beli ticket flight,baik beli tiket wayang..ha,amek ko..haha
Sebelum dinner,kami jalan2 area city,tgk pemandangan malam..awan takde malam ni,clear sky..cantik sgt2...sempat ambil pemanfangan di Swan Bell.nak turun parking penuh..just lepak dlm kete hirup udara malam.


Around 7.30pm(ni dah mcm isyak waktu dia)..kami sampai di D'nyonya Penang..kedai ni terletak di albany highway victoria park..dekat dengan area bentley gak.
If rindukan masakan melayu..aku rasa kedai ni sgt ok,sebabnya kebanyakan kedai melayu yg aku rasa disana kurang umph! Pelik tapi benar..
So kedai D'nyonya penang ni masakan dia mmg sedap mcm kat Malaysia gak.
Kami pesan nasi goreng belachan,ayam goreng salt egg apa ntah,ayam kapitan & sayur goreng..btw,ni client belanja..if aku bayo sendiri..tak terlarat nak baya..sebabnya nasi dia standard la harga sana 9.50dollar...ayam tu lak sepinggan 16 dollar...uishh,mahainya..tp sedappp..hahaha


Dekat 2 jam lebih gak borak,masing2 dah penat kami pun berangkat pulang.
Selesai utk hari ini..

Oh lupa lak,sebelah kedai ni ada mcd,aku dan hubs sempat lyn wifi kat sini jap..hihihi