Sunday, October 28, 2012

Dato' Siti Nurhaliza

Assalamualaikum,
Alhamdulillah,akhirnya dapat juga bersua & bertentang mata dengan Dato Siti,yelah..sebelum ni pun kalau ada di majlis,aku sekadar dpt melihat daripada jauh je..nak shoot dekat pun susah.Ni dapat peluang lalu sebelah2...heee,sonoknyee
She is so beautiful,you don't get tired of looking at her..& she's so humble.Indahnya ciptaan tuhan :)



Monday, October 22, 2012

Belmont Sunday Market & Kattaning

As salam,kali ini aku nak story perjalanan aku ke Kattaning,kami singgah disini sekejap sahaja.Alang2 ke Albany,melencong jap ke Kattaning.
Sebelum tu,setelah siap packing dan kemaskan apartment,seawal 5.30am aku dan hubs bergerak ke Belmont forum utk melihat sunday market

Tempat ni sgt2 best(for me:p)...sbb kebanyakannya menjual brg second hand mereka sendiri dgn harga yg sgt murah seperti buku,peralatan dapur,basikal,aksesori kereta,komputer,teddy bear,pokok bunga dan mcm2 lagi semuanya dgn harga yg menarik.
Aku tertarik bila melihat coffee maker yg masih baru dijual dlm 6-10aud sahaja.tp hajat utk aku beli dilupakan dek kerana muatan beg ku yg terhad,kuikui..
dgrnya sunday market ni dah pandai main harga,mmg betul...ada sesetengah penjual memberi harga yg tak munasabah..seperti aku terjumpa cupcake carrier yg telah dipakai,diorg jual 10aud,padahal kalau aku masuk Big w beli yg baru pun 10aud gak..jadi berjaga2 ye,mat salleh ni pun ada yg pandai auta gak:p
gambar di sunday market pun kurang,sbb asyik melayan mata tgk brg2 yang dijual.





Setelah puas berjalan,kami meneruskan perjalanan ke Kattaning,sekitar 7.30am kami pun bergerak dari belmont.masa pergi kami mnggunakan Albany highway.
Perjalanan ke Kattaning mengambil masa dalam 3jam setengah.Sepanjang perjalanan kami disajikan dgn hamparan padang yg sungguh luas & cantik.Ladang canola semua tgh rancak berbunga,alhamdulillah rupa2nya aku bernasib baik utk melihat ciptaan Allah ini,sebab penduduk sini kata Canola hanya berbunga sekali setahun..sape2 nak saksikan sendiri betapa lawanya ladang canola ni, boleh plan dtg waktu september nxt year:)



sepanjang perjalanan penuh bukit bukau dengan color kuning.Sempat juga kami menangkap gambar,syg sekali semua ladang tu berpagar,mau je aku posing kat tengah2 ladang tu sambil berlari-lari..lalala

pic kat atas dgn pic ni kawasan berlainan..ni dah nak sampai kattaning..dari ngantuk terus hilang ngantuk tengok pemandangan sepanjang jalan.
Sampai ke Kattaning,niat utk solat Zohor dulu,agak sukar utk aku search menggunakan gps,mmg search mosque takkan jumpa punyalah,aku pun decide utk tanya mat salleh kt station minyak.
bila dpt direction barulah senang nak cari.



pekannya seperti pekan2 lain di perth

Masjidnya sgt cantik dan bersih.sempat juga kami solat jamak disini.

tempat sembahyang muslimin



tempat sembahyang muslimat


masjid ini telah dirasmikan oleh Alahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj

Ketika kami solat,ada seorg lelaki dan anak kecilnya juga solat disitu,sempat juga kami berborak ,mereka dah stay kat kattaning ni hampir 10 tahun..katanya ramai asal dari kepulauan cocos,sekarang ni ada juga indonesian dan melayu singaporean yg menetap disini.katanya hampir 300org melayu yg duduk disini,khutbah jumaat pun mereka menggunakan dalam bahasa melayu.
penduduk Kattaning yang peramah

anak dia comel & manja sungguh,siap tunjuk kat aku lutut dia luka..alolo ciannya

Katanya juga Chicken treat disini halal,siap tunjuk lagi penyata halal dimasjid tu kat kami.apa lagi,selesai mengambil gambar & berterima kasih kat abg tu,kami pun ke chicken treat,ambil 1 set sahaja,sekadar utk merasa...hmmm,seyesss kfc kat malaysia lagi sedap..hehehe


Adalah gak dalam 2 jam lepak Kattaning,kami pun meneruskan perjalanan ke Albany.Insyaallah akan ku update cerita di Albany..pengalaman di albany mmg tak dapat dilupakan.Sangat indah pemandangan disana =)

Sunday, October 21, 2012

Kings Park,the ducks & the wildflowers

 

Assalamualaikum
Antara aktiviti  kami di Perth adalah ke Kings Park ,masa kami pegi tengah ada festival wildflowers..semua bunga tengah rancak mengembang..umat manusia yang dtg pun punya la ramai.Dah ada manusia,mestilah ada pet diorang kan..ada yang bawa anjing tinggi dah nak sama manusia,pastu tak ikat...aihh,berpeluh aku tengok.

okay,im running out of words to say..enjoy the piccas!



black & white
ibu dan ayah mampu menjaga 10 org anak,kita sebagai seorang anak adakah sanggup menjaga mereka?
the path
when two people are meant for each other
sebelum pulang,layan classic spanish!

 

Saturday, October 20, 2012

Makan fwee ^_^

As salam
Selesai jln2 di Araluen,ptg tu kami ke rumah Kak Umi(blogger yang menetap di Perth).Otw nak dtg tu kami disajikan dgn pelangi yg sangat cantik,before ni aku ada up kat blog gambar pelangi tu.Asyik melihat pelangi,sedar2 dah sampai.
Sampai disana kami dihidangkan dgn pelbagai juadah,sambil2 borak dan makan,seronok pula melihat Kymba,kucing peliharaan kak Umi yang sgt manja.tapi Kymba ni baik,org makan dia tak kaco,dia tengokk je..hehe.
Terima kasih Kak Umi kerana melayan kerenah kami,siap buat lawatan rumah lagi..sonok tengok pokok lemon berbuah,pokok bunga yg merimbun..terdetik dalam hati,sonoknya kalau dapat tinggal kat sini.
Jom tengok juadah kak Umi & suami sediakan..kalau duk ingat boleh berbunyi perut



tercerah lak pic ni,btw cantik pinggan2 kak umi..corelle u~ ;)

close up sikit

butter rice
rosemary chicken

kak umi kata,yiyi kalau amek gambar suka buat peace =)

haa,ni la watak fofular

gebu je tengok

ni la saiz kymba,beso sungguh..tp gambar blur sikit sbb kymba goyang kepala..hihi..bju merah tu anak kak umi yang sulung:)


Dah balik baru teringat,alahai sygnye..lupa amek gambar pokok lemon & bunga2 di halaman rumah k Umi yang rancak berbunga,tak dpt nak tayang kat blog.
Nak balik tu,kak Umi siap tapaukan makanan bawak balik,wah..murah rezeki kami..jimat takyah beli makanan dah..:D:D
Thank you so much Kak Umi & family melayan kami,insyaallah ada rezeki di masa akan dtg kita ketemu lagi =)

Assalam

Tuesday, October 16, 2012

Araluen Botanic Park

Assalamualaikum
Alhamdulillah,genap seminggu kami sampai di Malaysia semula.Walaupun 2minggu di Perth,hati masih ingin ke sana lagi..ceewah,u should see other places Hannani @_@
Aku decide untuk tidak menaip perjalanan ku sepanjang disana day by day,sebab rutin yang sama sahaja setiap kali pi..lebih kurang entry2 yang lepas.dolu2 adalah gak itinerary,trip ke perth kali ni lebih free & easy.
cuma start from day 2 aku akan cerita tempat yang belum pernah aku jejak sebelum ni dan alhamdulillah trip kali ni aku dapat pergi juga.
Ok,harini aku start dgn Araluen Botanic Park..aku pergi 2nd day




Untuk ke sini tanpa kenderaan or gps,agak leceh.
Ni alamat & sedikit info Araluen yg aku google

Address
Araluen Botanic Park
362 Croyden Road
Roleystone WA 6111


Open daily: 9am-6pm
tapi kami selamba je masuk pukul 8.30am,takde orang..boleh donate kat entrance dia..ada box disediakan.

apa yang ada kat sini,basically botanic park ala2 Kings park,bezanya sini kita boleh tgk pelbagai jenis bunga ros.cuma waktu spring special sikit,sebabnya ada tulips serata park.
Selain itu bakal pengantin juga boleh booking tempat ni untuk dijadikan venue meraikan hari bahagia mereka..wedding,birthday,party etc.sape2 nak kawin ala mat salleh boleh la..kuikuikui

sume tulips 'senget' sebab baru lepas hujan
Araluen ni maksudnya in aborigin word 'singing waters','running waters' or 'place of lillies'

If musim lain aku tak pernah pergi,tapi menurut local kat sini,kawasan Araluen dipenuhi dgn bunga2 ros pelbagai warna..list2 nama bunga ros ada di depan main gate.
If nak tengok tulips,adalah disarankan ke sini antara bulan August-pertengahan September

pink tulips! :D
Waktu aku pergi dah hujung september,dah tak banyak tulips yang tinggal..huhu.tapi still worth it pergi ke sini,asyik jer layan mata tengok ciptaan Allah.

Masa pergi cuaca kurang elok.kejap hujan.5min lepas tu terang,then tak sampai 5min hujan balik..begitu lah berselang-seli sepanjang kami di Araluen. Perjalanan kami ke sini mengambil masa 35-45mins dari bandar Perth,alang2 dtg jauh boleh lah picnic kat sini..hilangkan penat driving =)






purple ,my fav color