Monday, December 9, 2013

My gemfire

Assalamualaikum
Alhamdulillah kita dah masuk minggu ke 2 dalam bulan December.
Perkembangan kami suami isteri masih lagi busy membuat semua kerja dalam satu masa,bukan takde list or jadual...kdg2 disebabkan sesuatu,habis seharian kerja tertangguh...takpe dugaan tu..hope kami dapat melalui nya dengan sabar.
Hari ni nak share pokok bunga ku..sebenarnya dia da lebat berbunga kat depan rumah tu..tak susah nak jaga...nak lak skang asik ujan cerah ujan cerah...tak payah siram lagi galak membunga..
gambar yg aku tunjuk ni dia baru nak membesar...sekarang mcm2 kaler ada..cuma tak menyempat nak ambil pic je :p

ni anak pokok tomato,bukan gemfire :p

ni masa dia first berbunga..bestnye tgk

actually gemfire ni ada 3 color :putih,pink cair & pink pekat..tapi yg naik dulu pink pekat




ni pula pic yg ku google di internet bila dia galak berbunga

cantik kan ..nmpknya pokok ni pun kena bagi org sebelum pindah =(

Monday, November 18, 2013

Snippets of the month



roti ni beli kat Paradigm Mall..semua roti dia cute2 & nampak sedap.Rasa nak rembat semua!

Choc ni org bagi,beli kat Langkawi

close up

nasi lemak ni baru buat tadi.ni pinggan hubs..sian dia kena tunggu..hihihi


Owh btw,my instagram id Beehuntstory =)

Sunday, November 3, 2013

Kek batik simple

Salam
Okay,harini nak share resepi simple
Kek Batik...kek ni dari study lagi dah selalu buat,dah namanya senang...bahan pun sikit..sampailah dah kawin ni selalu sangat buat.Tapi nak ambil gambarnya yang lemah
Aku pernah try di bazaar ramadhan teluk intan,kek batiknya lembut dan moist..mcm makan kek pula..sebab selama ni yg ku buat biskutnya maintain keras..ada petua kata biar kan biskut tu lemau baru menjadi lembutnya...tapi tak berkesempatan nak try lagi

Jom kita try buat resepi ni dulu
Biskut Marie satu pek
Butter 1 buku
1 pek kecil Milo
Susu pekat setengah tin
Cairkan butter di dalam kuali,masukkan susu pekat dan Milo..kacau rata...then masukkan biskut Marie..tips dpt biskut Batik yg sedap,selalu aku tak habiskan biskut Marie..agak2 tak terlalu byk..baru sedap biskut tu disalut milo yg byk

nak tambah benda lain pun boleh,esen vanilla...telur..kacang..letak la pape..insyaallah menjadi je.
tapi kali ni aku buat style nak membersihkan peti ais sebelum pindah..:p

Dan inilah hasil kejadiannya

taraa





jemput makannnn =)

Tuesday, October 15, 2013

My 'old' friend engagement =p

Assalamualaikum
Salam Aidiladha kepada semua umat Islam.Harini nak cerita majlis engagement kwn minggu lepas.
Kenapa aku letak title 'old' friend? sebab anak dah besar2 dah kwn aku sorang ni..tapi maintain muda..haha

Actually bulan lepas dia dtg jumpa kami,membawa hajat utk kami merakamkan majlis pertunangan.
Tergamam kami berdua,sebab tak sangka akhirnya bertemu jodoh jua pakcik sorang ni.alhamdulillah~
Actually byk tul kisah dia,itu yang kami terkejut bila kata nak tunang.tapi takpelah..biarlah menjadi rahsia=)

Dengan serta merta dia tanya,
'berapa weyh?'
'jgn risau,aku bayar..if deposit dulu berapa?'
But how can I say i charge 2+++ per event? Sedangkan majlis kami pun dia datang demam²
 tolong ambilkan gambar.
Dengan hati yang terbuka,aku kata majlis pertunangan je,takkan la nak bayar2..jgn risau..thats what friends are for:
Aku ni bukan apa.di keliling kami bersepah kawan² yang datang waktu senang,keluar university,lost contact...tiba nak kawin..hye hye kami,then boleh shoot free? 
lepastu masa majlis buat kami mcm kuli..pastu buat masam muka..hadoi,shoot anak dato pun xcamni..org melayu kita ni,napela x ikut resmi padi..makin berisi makin tunduk..tapi tidak,nampak je poket berisi,tapi penuh dgn habuk je..tu pun nak berlagak dgn kawan sendiri..manusia2..
nasib baik terkena sekali dua je...haih~ sabar je la..dugaan
Okay jom tgk gambar yang seciput ni...



kalau dah nama bakal pengantin tu,bukan nak duk diam2..sibuk jugak nak jadi photographer of the day
baju yang bakal pengantin pakai ni dia design sdiri..ohsem!
pinjam Metroman anak buah dia..kuikui

alhamdulillah,jumpa juga yg sesuai,manis dan peramah orangnya..
btw,aku sempat interview anak dia,suruh cakap dalam video..papa kawin lagi..haha
Insyaallah bulan 12 ni mereka akan disatukan,serba salah aku dibuatnya,sebab bulan 12 ni schedule kami full..Ralat rasanya if tak tolong,insyaallah kena cari pengganti videographer..harap2 dapatla ke majlis dia.

Monday, October 7, 2013

Tuesday, September 17, 2013

Avillion,Port Dickson

Assalamualaikum
Baru2 ni kami ke Avillion ,Pd..bukan bercuti,tapi ada shooting.Tempat dia cantik sgt2..nak share pic tak banyak,ye la kita busy shoot video,sampai terlupa nak snap gambar.Nasib baik lah ada 2-3keping ambil gambar.Selebihnya hubs ambil pakai phone
Anyway,teringin nak duk sini,semalam pun jadi lah.Tapi harga dia mahal yang amat..mcm mana la rakyat kita boleh duduk sini ye,byk betul org Malaysia ni yang kaya2 .Insyaallah ada rezeki lebih boleh lah celebrate anniversary kat sini...^_^

ni family & friends pengantin

Subhanallah,cantik kan


Pelita di kala senja

our 2nd time shoot Chinese wedding


Friday, August 30, 2013

Jatuh cinta dgn Kota Kinabalu,Sabah

Assalamualaikum
Akhirnya ada juga update baru dariku..kali ni aku berjanji nak update tentang Sabah hanya satu entry sahaja,sebab if aku buat part by part..nanti kemalasan nak update melanda..hehe

Percutian Sabah kalini mmg tak dijangka,kebetulan ada hal di sana.Dapatla bercuti sekejap

Disini aku sertakan itinerary yang aku buat dalam masa sehari..mmg tak menyempat betul..hehe



1st day
Ambil flight 9.30am
Sampai 12pm
Check in promenade hotel
Pergi pasar philipine /pasar malam
Job mlm 
Dinner
Jom kita scroll gambar kat bawah,pastu aku sertakan itinerary hari ke 2 pula


jeli kelapa yang sangat sedappp,berbeza dgn yang pernah aku rasa.tapi kakak ku pernah kata kalau jeli dlm kelapa tu lagi sedapppp

aku bawa balik amplang,kuih cincin abah selalu bawak balik

ini pula gambar di pasar Philippine,pening kepala nak pilijh..kiri kanan depan belakang semua bling bling

beli seutas dua je dulu,tawar menawar..survey2...pastu malam bezakan dgn harga pasar malam..mmg jauh lebih murah di pasar malam.

hati gundah gulana mau beli,hubs kata sabo..ada 2 hari lagi kat sini

kakak ku kata ni kulit katak betul..eyy yek..geli geleman

pelbagai bahan kering yg sangat murah..aku dpt udang kering sekilo rm 25,ikan bilis siap kupas sekilo rm 25..bawa balik boleh bagi mak & mak mentua.

gamat kering pun ada

minta adik ni bahagi2kan dalam plastik,pastu diorang pack dalam kotak cantik2.senang nak bawa pulang :)

kakak ku kata setiap kali dia pi sabah,dia selalu kutuk org yg bergambar kat ikan ni...sekarang hamek,adik dia sendiri bergambar kat situ..heheheh



masa ni dah pukul 5 lebih,di Sabah cepat malam..masa ni maghrib pukul 6.30pm


seafood,perut da berbunyi :P

udang lipan

kami sempat try ikan ayam laut dan ikan kerapu..murah sgt..seekor ikan rm12..size boleh tahan..kenyang utk 3 orang

sayur tak sampai lagi..hihi

2nd day 
Pukul 5 solat subuh
Pukul 6 gerak ke kundasang
Rumah terbalik (charge rm5 untuk bergambar,rm10 per person untuk masuk)
Cow farm-entry rm4 per person
Taman australia - xsempat pergi :(
Sabah tea
Spa Ikan - rm5 per person utk kaki,if full body tak ingat lak..hanya 15 minute per entry
Etc etc
Pukul 2 balik pekan
Dinner seafood sebelah waterfront



kami tak masuk pun,sebab nak kejar tgk puncak gunung kinabalu,sbb pernah terbaca org kata atas pukul 9 puncak dah kena tutup dengan awan

yay alhamdulillah dpt tgk mount kinabalu

pakai lens wide sgt,sebenarnya dah dekat sangat dengan mt kinabalu...pemandangan yang tidak boleh diungkap dgn kata2 =)

my favourite photo of the day :) Inilah New Zealand di Malaysia

nak ke dairy farm ni,jalan mmg dahsyat...tgk la batu2 kat jalan raya tu..kena bawa slow2

if bagi kambing makan rm1.00,if bagi lembu minum susu rm1.50



kandang lembu

Ladang Sabah,nak sampai mak ai sakit punggung..haha...jauh bukan main..tapi rasanya di Cameron Highland lebih menarik..kami tapau teh sabah pelbagai rasa di sini.

spa ikan di Ranau,sebelah ladang tea sabah...geli & scary..tapi lepas tu nak lagi

sekali tgk ikan2 tu macam baby shark pun ada..btw hanya 15 min je sekali masuk..huhu

muka penat dan lapar

3rd day 
jalan2 sekitar pekan
Shopping souvenir
-Jamilah Jewellery di kompleks Sinsuran-sebelah Le Meridien (good bargain,ada beli satu free satu,ada 70% discount)
-Pasar Philippine
Shoppinmg complex 1borneo
Waterfront
Ptg balik ambil teksi 5pm,gerak ke kl 7.30pm

Selesai

Aku tak dpt nak masukkan aktiviti ke pulau Manukan dan senagkatan dgnnya,mmg ralat rasanya..tapi apakan daya,pergi mmg tak prepare byk.dari segi ongkos ..last day dah ajak hubs,tapi hubs kata ada peluang pergi lagi...pergi ramai2 lagi best,insyaallah ada rezeki boleh dtg lagi :)