Tuesday, June 19, 2012

Day 7 & Day 8


Assalam
Okay,kita sambung cerita.pagi ni kami takdelah gerak awal sangat..around 7am baru gerak..
Harini nak ke cottesloe beach.
Sebab awal lagi,kedai tak byk buka..better kita pegi tempat yg 24/7 buka...layan perasaan jap tepi pantai..
Ada mat salleh ni tegur..good morning,dia siap kata harini bukan the best time utk melihat cottesloe,sebab tak bape lawa katanya..mmg aku agree..sebab last time masa spring angin lebih kuat..burung seagull pun terbang tanpa menggunakan sayap..ilek je ikut angin...ombak pun besar,tp kalini keadaan lebih tenang dan banyak burung parrot

Selesai cuci mata,kami bergerak ke city utk tgk kilang perth mint.
Disebabkan budget semakin kurang,aku tak ikut tour guide dia.adalah disarankan ikut tour guide,sebab dah bayo baru leh masuk ke dalam lagi bangunan tuh..

Selesai snap gamba,kami gerak ke harbour town lak...harbour town ni mcm jpo malaysia lah..brg branded yg dikatakan boleh dpt murah...aku ni malas shopping brg branded,just cuci mata je.
Disini juga kami lunch Ispa Kebab..ok,ramai suka freo kebab..mmg tak dinafikan sedap..tp aku suka tekstur kulit ispa kebab..yumyum...owh rindunya si ispa.


Dah abes makan,kami gerak ke Perth Mosque utk menunaikan solat..tp hampa,sebab puas kami tanya org dlm masjid(semua lelaki)...dimana telekung..semua kata takde or taktau..so hubs je la solat...huhuhu.balik tu baru aku jamak dgn Asar..
tapikan yg dasyatnya..depan masjid ni club house okeh!siang2 sunyi,mlm kecoh dgn org clubbing..haiyooo


Hubs kata balik ni jamak takhir,sempat lagi...so dia ajak aku ke good sammy lagi..haihh,dah duk malaysia pun dia suka dgn bundle...tp good sammy ni berlambak sgt cawangan dia dan taklah bau bundle sangat..aku bagi hubs shopping jap..then baru lah kami pulang.
mcm² barang ada..dari brg dapur,baju,perabot..sume ada
pic num 1,antara brg good sammy aku beli..yg yardley tu baru lagi..tak berbuka pun..2nd pic pelbagai movie berbentuk tape besau...mlm tu lak last kami lepak area millpoint


Okay,kita sambung last day..huwaaa waa
Sedihnya bangun pagi ni nak tglkan bumi perth,nape ntah jatuh cinta dgn perth.maybe sebab tak gi korea lagi kot?( tapi setelah pegi Korea...tettt..hati masih nak ke perth...lalala)
Bangun pagi ni lepas sarap kami bergerak ke kings park,harini la baru rasa sejuk sikit..awan pun penuh..jadi takdela matahari direct sangat.tgk pemandangan city dari atas,mengimbau kenangan betul.


Destinasi seterusnya,university western australia,nape aku gi situ lagi nih? Hihi,sambil imbau kenangan ada la keje kami sikit,duk promote beehunt studio!hihi..selesai snap sana sini,kami pun beredar.
1st Fremantle prison 2nd seagull 3rd guesthouse kami

Last place that we are going to visit,of course la fremantle..hihi,my old time fav place,bangunan yg berseni,pelbagai gelagat org dan byk benda boleh tgk area fremantle.
Sekali lagi layan fish & chips without chips..kuikui
Sebab dah last day kan,mmg harini duk try makanan..lepaskan rindu puas2..pastu hubs nak layan ali baba kebab,tp dia ambil pida...pida/pide ni aku penah mkn masa study mmu dulu...biasa je rasa..tp kat ali baba ni sungguh sedap..roti dia lembut dan penuh dgn daging..ops,gamba pida takde,sebab layan sampai lupa..

Pastu aku ajak hubs jenjalan area berhampiran fremantle market.kat area bawah ada kedai yg comel²,hubs kata diorg ni penganut atheits..Kepercayaan yg tiada tuhan.sebelah kedai tu lak kedai gift yg sgt comel.ada byk perhiasan & kraftangan yg kecil² dalam kedai ni.tapi kami just windows shopping sahaja.

Balik tuh,jgn terperanjat ye...hubs nak gi good sammy lagi...mak ai!hahaha..tp apakan daya..biarlah,janji dia sonok kan:):)

Lepastu kami pegi cuci kereta.pergi dekat stesen minyak yg ada auto car wash..10dollar sekali masuk.if nak lap/vacum etc ada charge tambahan bermula dgn 5dollar ke atas.kami decide ambil basic 10dollar sahaja.

Balik,siap² packing.lepak kat rumah untuk kali terakhir...wuwuwu,sedihnya nak balik mesia dah.
Sebelum ni aku ada reason utk pulang malaysia,kulit cepat kering dan panas..tp kali ni alhamdulillah kulit bibir tak kering langsung,kulit muka kadang2 je kering sikit,tp tak sakit mcm dulu...so,skarang aku takde reason utk balik...huwaaa..cuma teringat timtam dirumah baru la sedap sikit hati nak pulang.

Btw,timtam aku siap beli pet feeder automatic,setiap 5jam makanan dia keluar sendiri..jiran aku pun suka kucing,selalu la dia tgk kan.

Itulah cerita sepanjang ku disana.Ikutkan ketika pergi first time lagi best sebenarnya,cuaca lagi elok..bunga pun merata²...
Adakah kami akan kembali ke sana? Insyaallah,jika dipermudahkanNya dan rezeki dipanjangkan.
Amin.

2 comments:

  1. Salam Hannani,
    best baca citer pasal Perth ni. nanti mesti dtg lagi tau. skrg tgh sejukkk...

    ReplyDelete
  2. Wasalam Kak Umi..insyaallah..ada rezeki lebih boleh kami dtg melawat kak Umi nanti ye

    ReplyDelete