Wednesday, May 9, 2012

Day 5

Assalamualaikum

Selesai solat subuh,kami pun packing siap barang²..kami bergerak ke Cape Leeuwin sekali lagi utk melihat 2nd time pemandangan di sana...semalam terlupa nak pegi sebelah lighthouse tu ada simpang ke wheel water...maybe tak ramai tahu ada lagi spot boleh ambil gambar disini,aku pun baru tahu sebab dalam bilik motel ada gambar water wheel yg digantung dalam bilik tu.
If nak pergi ke water wheel,before sampai Cape Leeuwin akan ada signboard kecil menuju ke arah belah kanan,situ lah tempatnya.
Jadi kat bwh ni aku sajikan pic pemandangan sekitar augusta di pagi hari.


tempat parking Hotel Motel Augusta

motel paling tepi ni la bilik kami



matahari dah nak naik
berdepan dgn water wheel







Time to go back...hajat dihati ada gak nk pegi jewel cave...tp nk tunggu diorg bukak lambat lagi..
pukul 9.30 baru bukak...takpelah..boleh jadi reason utk dtg lagi:p
Kami meneruskan perjalanan ke margaret river...augusta dan margaret river dekat sahaja...region m.r ni yang besar...augusta  comel sahaja duduk di hujung peta.

inilah sungainya -Margaret River

Otw,kami ternampak signboard nougat company..tp tak open gak...why why why???huhuhu
 So pegi skali lagi choc factory...beli choc milk...satu kotak baru 4dollar...1litre..agak murah berbanding menu lain.

bunny
walaupun pic ni blur,aku nak letak gak..sbb hubs nak sgt amek pic dia tgh senyum..kawan² dia semua gelak :p

Then kami meneruskan perjalanan ke busselton jetty...harini pun masihhh ramai.sebab harini easter day...
tp takkan tanak pegi kan?haruslah redah juga.
Ticket masuk 2.50aud per entry...if nak naik train yg disediakan 29.50aud...sebab tanak membazir kami jalan kaki saja...ni antara pic kami disana..air kat sini sgt jernih dan terjaga!!cantik sgt²



macam² posing dia nak buat @_@







Selesai berjalan2...kami pun gerak ke mandurah...perjalanan dari busselton ke mandurah agak membosankan...jem disebabkan ramai baru balik..mcm kitalah..cuti panjang balik kampung...so bila esok keje,masing² balik ke city..tu yg panjang je kete beratur.

Kat mandurah kami nak pegi abingdon miniature village...
Ticket per entry is 15aud...
Dalam ni kita boleh tgk rumah² & binaan bangunan bersejarah yg dikecilkan..keretapi kecik pun ada..haha..comel je
Dalam ni pun ada maze..if bawa budak  mesti diorg suka..pening gak kepala aku cari jln keluar...siapa yg dpt keluar dari maze ni,tepi tu kita boleh panjat tgk camne dari atas rupa maze ni...masa kiteorg duk cari jln keluar ada la anak mat salleh tunjuk jln keluar dari atas pondok tu..siap tunjuk tgn..
ni pintu masuk

anak mat salleh :right right right...
aku: owhh,okay. thank you dear,good boy!

 sekali dia bagi salah jalan...cisss bedebah...nakal nih...tp sebenarnya kejap je da jumpa exit..haha


Dalam Abingdon juga ada secret garden,kecil je...if pegi waktu spring mesti cantik..

pintu masuk Secret Garden
org mini tgh main golf
Thomas & friends ni boleh gerak if kita tekan button kat tepi

running maze,bukan running man korea tuh..:p

maze dari atas pokok

If siapa nak main golf ala² mr bean pun ada dalam ni,just add another 4dollar.
Abingdon Miniature Village open from 9.30am-4pm close on wednesday.
A must place to visit if dtg perth bawak anak² .Bagi orang² tua bangka cam aku,pergi sekali dah bosan kot.

Setelah itu,kami meneruskan perjalanan ke st.churros mandurah...makan churros & hirup choc panas berdepan dgn tasik...
dah nak senja ni,angin makin sejuk...lepak lama gak,dekat sejam baru gerak balik perth.




Sampai perth,haaa bukan balik terus...dashyat betul tenaga kami kat sana..boleh lagi pergi dinner kat kedai Indonesian,lupa lak nama kedai dia.Insyaallah if jumpa aku update balik.
Makanan dia ok  gak,boleh tahan....

nasi ayam penyet

Alhamdulillah..selesai mkn kami pun pulang ke rumah...selesailah road trip kami yg agak jauh nih.
If aku akan datang lagi,tempat yang aku nak revisit & nak duduk lama sikit,Augusta & Margaret River.


No comments:

Post a Comment