Monday, April 30, 2012

Day 4 -Road trip to Augusta

Day 4
As salam...harini adalah hari yg di tunggu²...kami akan buat road trip ke augusta!
Perjalanan ,memakan masa selama 5-6jam.
Sepanjang perjalanan ada beberapa tourist spot yg akan kami singgah


Seawal 6 pagi kami dah gerak dari Lynwood...angin yg sejuk membuatkan aku menggigil²...tp bestt..hihi
Around 7 am kami sampai di mandurah(mandurah ni ada lambang snake,mandrake)
Lepak jap kat tourist info dia..kat sini ada cicerellos ,st churro dan beberapa kedai lagi..lyn gak kalau lepak sini..tp pagi sgt..sume tutup lagi


layar ?

Then,kami ke arah abingdon miniature village..hajat hati tak kesampaian sebab diorg open at 9.30am...huhuhuh...jadi aku decide dari membazirkan masa tunggu,kami terus bergerak ke bunburry dulu
otw ke bunburry
Hmm..ada apa kat bunburry?kat sini ada thrombolites.pemandangan yang sangat cantik...subhanallah....
Kami pegi masa ni air surut...bagi aku kawasan ni kena air tak berapa tinggi sgt & tak berapa surut sgt baru nampak cantik kalau shoot photo...tp mmg breathtaking area ni...nyaman je rasa...


sebelum sampai ke lake clifton,kami breakfast jap.bawak nasi goreng & roti dari rumah.





kunun petik buah..mana nye buah..tgh autumn..sobsob

Selepas habiskan masa dlm setengah jam,kalau bole nak duk lama..tp perjalanan jauh lagi.kami bergerak ke busselton..ni pun aku excited gak..tapi ~..almaklumlah..pegi salah tarikh..cuti sekolah..
diorg ni lak siang2 tak suka duk rumah kot...penuhhhh sangat²..aku tgk pic blogger lain pegi lengang je...aku pegi sepadat² org yg dtg..dengan anjing kiri kanan...oh takleh jadi...skipppp..esok pegi

straight busselton jetty,masuk kiri ke margaret river
Then terus la ke margaret river....first spot kami pergi- Cheese tasting
Boleh la try rasa sikit² cheese dia..tp jaga² dgn bahan dia...tgk or tanya ingredients tu dulu ya


ada lebih 7-9 jenis cheese boleh test..tapi tak berani nak try semua.


Then,kami menuju ke Margaret River Choc Factory.Kat choc fact. lak kami lepak minum kat cafe yg disediakan..
Real hot choc & Iced choc with vanilla ice cream.mesti pilih yg ni.terutama iced choc..mm mm!

my iced choc with ice cream

hub's real hot choc

 kebetulan matahari harini terik sebab awan takde,ohhh...layan nya minum air sejuk.
kami beli gak choc sikit buat souvenir


untungnya dtg waktu easter dpt la tgk menda camni.plus banyaakkk gile choc bentuk bunny..tp aku tak beli :(



free tasting

Pastu bergerak ke nut and cereal...kedai diorang berjiran,tapi jauh 1-2min antara satu sama lain.
yg ni kedai tak bape besar sgt..byk kekacang dia jual..tp kami tak beli pape kecuali sekeping biscuit berharga 2 dollar.
Oh,btw..sepanjang perjalanan.aku tgk jalan raya takde lubang² pun.walaupun kawasan pedalaman,jalan diorang elok & teratur je.





Selepas tu kami bergerak laju ke arah augusta...yayy...our last spot for today..cape leeuwin lighthouse!
Kawasan ni sangat sukar diungkapkan..sangat cantikkkkk...subhanallah...mmg cantik ..itu je aku leh cakap..gambar pun takleh lawan..kita kena merasa sendiri kat sana.
Kami siap amek gamba lompat2 lagi..kuikui


otw,jumpa nama road ni...mcm pernah dgr ada forumer kata aussie ni dulu melayu duduk...hmm,later mau google
pintu masuk

tuuu dia~



Tiba2 masa ni ada uncle dtg ajak borak..dia singaporean ,bawak awek korea sorang ni jalan²..
ingatkan travel agent..rupanya dia saje bawak minah ni jenjalan...uncle tu siap cerita first time jumpa awek korea ni boleh ngam..siap kata don't tell my wife...huk ala,mcm aku kenal je wife dia...miang uncle ni yeh..kuikui

Oh,lupa lak nak bgtau..kami check in di augusta hotel motel...kawasan ni sunyi je..tp bersih & selesa..harga pun not bad...cuma takde dapur ...berdepan dgn IGA...mlm kami beli maggi cup kat iga & potato chips.
btw,aku taktau haritu sale ke apa..potato chips smith's kalau kat city sgt mahal.tapi masa aku beli kat augusta,pek besar 1.50dollar sahaja..sekali mat salleh amek 2-3 bag.maybe diorang wat sale haritu kot..taktaulah..tapi if siapa² pergi boleh la beli buat alas perut..sebab tempat lain mmg tak dpt harga camtu:)



depan hotel,kawasan ni sunyi dan tenang

Ok itu saje utk harini...mlm aku tido awal sebab penat sgt..walaupun perjalanan yang memenatkan,tapi sgt seronok.terutama masa di cape leuwin.
Insyaallah tomorrow akan ke beberapa tempat menarik yg telah di skip harini

No comments:

Post a Comment