Thursday, April 26, 2012

Day 3 in Perth,shopping di Eshed

As salam
Hari ni terbangun lewat...huhuhu..terpaksa qada solat subuh..bgn je dah pukul 6.35am...
Lepas tu terus mandi siap2 & bergerak ke fremantle!! My oldtime fav!yay
Niat di hati nak ke fremantle market .sebab tgk dlm website dia bukak pukul 8am..tgk2  pasar basah je bukak..yg the hall bukak pukul 9am...lagi sejam nak tunggu..alang2 kami jln2 dulu














Then saje pusing2 area berdekatan..hari pun pagi lagi..mat salleh pun tak bgn lagi kot.
da letih jalan,kami terus gerak ke Eshed!!
Okay,dulu pegi sume kedai nak tutup sebab masa pegi dah pukul 5pm...alhamdulillah harini dapat tgk gak sume kedai kat sini bukak..memang meriah.
Tempat yg kami shopping, Aussin..dan kedai sebelahnya Megabes.
Aussin seperti biasa...mmg byk barang..
'TAPI, please make sure diorang tak tersalah calculate semua barang korang ya,ada yang kata diorang ni sengaja sebab nak untung lebih,wallahualam
Disebabkan hubby seorang yg sangat detail,setiap barang dia akan check berapa harga,ada brg harga $4,uncle Om tu calculate $7..ada lagi 2-3 barang dia kira salah.
Itu first time,second time bawa kakak lak..pun benda sama jadi ..huhu,jadi jgn terpedaya dengan keramahan aunty Aussin tu.
Bila tanya member yang menetap kat Perth,dia kata pernah kena tipu $100,kita ralit membeli ambil barang..sampai kaunter tgk2 price $200,oklah hulur credit card...balik2 check satu2 barang...calculate semua $100 je...haa,cemana tu
jadi jika nak beli kat AUSSIN ni,berhati2 la korang...pastikan dia kira & sebut satu2 barang tu.
btw,aku beli Koala bear kecik2 yang dalam ada 12 biji tu,kat luar $2,aunty aku beli kat belah dalam(kedai yang sama) harga $3..isk isk

Lain pula experience dengan Megabes,walaupun kedai dia kecil sedikit
tapi banyak barang baru,Tshirt design semua lawa2
Disebabkan kami selalu bawa member datang  ke Perth,mmg sekarang kami bawa ke megabes je.
Harga lagi murah,Uncle tu cakap..we can beat anyone price.If kita jumpa lagi murah kat kedai lain,dia boleh bagi lagi murah.Just tunjuk bukti(snap gambar) then tunjuk kat diorang,insyaallah diorang bagi discount lagi.
Lepas tu kat kaunter,each barang dia sebut satu2 berapa harga,siap bagi discount lagi.
Memang servis tiptop..cuma bersabar je la if tengah ramai orang,kedai dia kecil sikit






uncle megabes,dia cerita penah travel 8 days from sydney to perth drive bersama wife dia

Lepas puas menghabiskan duit..phewww..kachingg!!
Kami pun bergerak semula ke fremantle market..yay sume dah bukak..sonok sgt jalan kat sini.banyak benda boleh tengok..
ni time trading hours diorang yeh..aku paling suka part no dogs tuh..hihi
yumss
penerangan ttg park
the pine shop
the Hall
ape ntah nama benda ni,boleh main penyek² kan dia


macarons!
 
toilet dia sgt bersih
Kami juga sempat layan kebab di freo...freo kebab memang terbaik..yum!!
Nama kedai kebab ni Ali Baba kebab...before this ex client aku suh try hummus dia..layan gak cicah dgn hummus.sambil layan kebab,boleh tgk show kat tengah² jalan fremantle ni.
kebetulan ada art festival,mcm² aktiviti & persembahan

hello ..hello..hello!~
dog ni kencing merata²..pastu kena marah dgn tuan dia:p..ok,actually dalam tuh orang betul..haha


percubaan baling kapak dgn tutup mata
Selesai layan kebab,kakak aku kata nak beli sweater.Jadi sebelum gerak ke augusta keesokkannya,dia nak cari sweater tebal...
Kami pun ke good sammy.,victoria park(dah closed)...good sammy ni ada byk cawangan,dlm city pun ada...dia jual barang second hand,ala² kedai bundle...murah gak,around 5dollar per piece...okla bagi yg datang sehelai sepinggang..ada gak baju


Lepas beli,jam dah menunjukkan pukul 4pm...actually in itenerary aku nak ke cottesloe...tp better kami balik rumah,kumpul tenaga...packing barang nak bawa ke augusta...then layan swimming pool belakang guesthouse..haha...so today just relaks je aktiviti..
jom pulang!

2 comments:

  1. Salam Hannani,
    wah bila dtg ke sini? bestkan jalan2 kat sini? k umi pun suka pegi e shed kat fremantle tu beli souvenir :)

    ReplyDelete
  2. Wasalam kak umiyumi:) hihi
    5april kami sampai sana.,duk dalam seminggu je..best sgt..rasa mcm xmo balik je.hubs siap ajak migrate lagi
    Terima kasih singgah sini:):)

    ReplyDelete