Friday, August 10, 2012

Kuih Raya

As salam
Disebabkan kerja yg menimbun sampai tak menang tangan,seringkali aku mengabaikan blog kesayangan ni.
Azam bulan puasa nak ambil setiap gambar juadah berbuka pun tak sempat..yela,timbul rasa malas bila dah penat masak² nak ambil lak gambar..hihi..memang tabik spring betul pada blogger yang rajin update juadah iftar mereka.

Tahun ni aku tak buat banyak kuih raya..eceh macam la sebelum ni rajin buat kuih.Cukup sekadar tart nenas resepi turun temurun ibuku & cornflakes madu..
Aku rasa cornflakes madu ni dah tak kira koleksi raya dah..kejap je depan tv ngap satu2 habis.nasib baik tgh proses diet balik sekarang..dpt la rasa seketul dua.

Kebiasaanya ibu aku akan telefon ajak buat kuih raya di rumahnya..dan kuih yang selalu kami buat semestinya tart nenas...mmg tiap2 tahun family aku takkan beli tart nenas kat luar..
bagi aku,resepi mak aku ni la paling gebu & sedap...if mak aku baca ni kompem dia kembang..kuikui..
padahal bahannya takdela beza sgt dengan resepi org lain buat..maybe sukatan mak aku buat kot yang menyebabkan dia sedap..sampaikan family mertua pun suka giler if aku bawak balik kg..Hubs jgn ckp la,dalam 2 hari dia boleh habiskan satu botol..hihi
tiap²  tahun tak sah kalau tak buat 500-600biji tart nenas..dan kebanyakan nya bukan org dtg makan..family sendiri gak makan..hehehe

Oklah,ni aku sajikan sedikit gambar biskut raya yang aku buat,btw pic tart nenas xde,sebab stok dah nyawa2 ikan...esok mulakan projek nak buat lagi...gambar yang ada tart strawberry & cornflakes madu je

sebelum masuk papercup

dah masuk papercup,add sprinkle,bakar 6min...siap!

tart srawberry...tart nenas lagi layan..nomnomnom
Maap kan ye if gambar² blur..tak menyempat nak menangkap gambo..tangan lak comot ..kuikui

3 comments:

  1. Salam Hannani..
    wahh sedapnya kuih raya... rindu dgn tat nenas lah :)

    ReplyDelete
  2. Wasalam Kak Umi..hehe..harini tak tahan godaan,da mkn 5 ketol tart nenas..abisla diet..:p

    ReplyDelete