Thursday, July 12, 2012

Day 2 in Korea

Day 2
Malam hari pertama kami tiba di seoul,korea...aku dan hubs packing brg yg perlu utk ke nami island..
Camera,tripod,air sebotol.
before gerak,guesthouse kami,Namsan guesthouse

Perjalanan kami mengambil masa 2 jam..seawal pukul 6.30am dah gerak dah..tp masa ni terang dah.
Tgh jalan ke subway,ada ahjussi ni dtg kat tepi kami...cotcetcotcet dlam bahasa dia..yg aku tau dia sebut..hachi,hachi..seyo seyo..ntah apa ntah..nak blah dari dia pun susah.last² hubs salam dia sambil angguk²..pastu cepat² turun..haha,taktau waras ke tak atau dia mmg peramah..kuikui
Okay,if nak pergi ke Nami Island..inilah route yang aku guna..agak confuse mula² nak naik.tapi kalau kita dah download siap² map dalam ipad/iphone..senang dah nak cari line apa
Route ke Namiseom :-
Myeongdong-line 4
Dongdaemun history & culture park-line 5
Wangsimni
Sangbong(dalam jihachul map color grey)
Gapyeong
1:dalam subway, 2: tangga subway gilee tinggi,3: zipwire in Nami

Ok seyes aku lupa walaupun baru balik nami terus taip entry ni.byk kami redah,tapi alhamdulillah sampai gak..sebab part wangsimni tu tak lengkap..kdg² ada tempat yg takde nama tuh..kena guna map,tgk color subway dia,baru nampak ohh line ni menghala ke wangsimni rupanya.

Sampai gapyeong kami ambil taxi,rasanya dlm 2500 won price.
Kami antara yang terawal sampai Naminara wharf(kat sini lah nak ambil ferry)..org tak berapa ramai sgt..weather pun nice je.
Sampai² apa lagi,terus snap snap snap...dalam 20-30min camtu,turun lagi org dari ferry..pehh ramai la plak..makin lama kami lepak..lagi makin ramai...
Byk rakyat diorang sendiri & org jepun...harini isnin,tapi ramai lak budak sekolah.budak² sekolah ni tak belajar ke..


dalam ferry

entrance Namiseom



Adalah disarankan sangat²,janganlah kita ambil gambar or peluk² pokok kat  situ.bukan tak boleh..sebab ramai rakyat kita if sampai Nami mesti nak main tinjau² kat tepi pokok
tapi depan mata aku,org yang bawa anjing..anjing dia akan kencing merata keliling pokok² tuh..dah mmg mcm tu cara diorang membuang..dan negara diorg pun mmg suka membela anjing..kita lak x tahu..posing² kat tepi pokok tu..if aku tak nampak depan mata,kompom aku pun gedik2 nak main tinjau gak..kuikui

walaupun dtg waktu spring,ada gak daun kaler merah..heheh,tak puas ati tak dpt pegi waktu autumn

 
for Muslim ada prayer room

Setelah selesai posing bagai,kami ke drama cafe..cafe ni dlm bahasa hangul..dia jual kimchi lunchbox or kimchi bento...for first timer yang tak sure arah,pegi je ke tourist info..tanya mana nak pegi 'cafe kimchi bento'
Dalam bekas ni,ada nasi,kimchi & telur..sebelum makan goncang dulu kuat²..sila guna sarung tgn yg disediakan,kang tak pasal² garing tg.hehe
Rasanya boleh tahan,sedap gak..sekadar mengisi perut yg lapar.
Kami gerak pulang dlm 11.30am...
posing last sebelum balik
Niat nak shopping di Nandaemun puls,beli souvenir utk keluarga tercinta.
Kami turun di station hoehyon exit 4,terus sampai nandaemun market.
First nak cari bangunan e lengdang...again,if tak sure mana..straight je dah nampak tourist info...tanya dia,boleh print address sebelum dtg korea.
If melepasi tourist info tu,jalan depan sikit nampak bangunan color oren,dalam tu dah nampak ahjumma jual brooch,cincin,gelang,kain.terus masuk naik tingkat dua..cari kedai num 209..


1: pic ke jetty 2&3: namdaemun market

kedai brooch...ahjumma tu kata broochiii broochiii ^_^
Aku habis 20,000 won kat sini..rm60 utk brooch..hohoho
If nak beli souvenir & tshirt pun boleh beli kat sini.cuma kena pandai cari..sebab diorang jual mcm²..pastu kena hati2...ahjussi ahjumma ramai kasar..ada ke patut ahjussi ni bawak trolley ,dlm penuh kotak besar..dia main langgar je aku...sakit yg tak hingat..pastu dia mana kisah,selamba je jalan...
Kena set dari segi mental sebelum ke sini..kena byk bersabar..diorang mmg kasar² orgnya..toksah la terpedaya dgn drama diorang yg lemah lembut tuh. huhu...

Then,selesai shopping,dah tak larat nak jln dah..terus balik,panaskan lauk brahims dgn instant rice,alhamdulillah kenyang...mlm tu kami byk lepak bilik je sbb rasa nak tercabut dah kuku kaki berjalan.

No comments:

Post a Comment